Wij zijn geopend tot 16:30 uur
Bekijk onze openingstijden & actuele treintijdenHuisregels
In 1850 werd door enkele Amsterdammers een maatschappij opgericht met als doel het ontginnen van de hoogveengebieden in het zuiden van de gemeente Emmen. Zo ook het veennatuurgebied waar nu het Smalspoormuseum is gevestigd en dit veennatuurgebied kreeg toen de naam het “Amsterdamsche veld”. Begin 1900 werd dit overgenomen door de Griendtsveen Maatschappij en de vervening richtte zich op de bovenste laag veen, het zog. bolster. Deze bolster was zeer geschikt voor fabricage van turfstrooisel, zoals nu nog te zien in de deels werkende turfstrooiselfabriek, de Fijnfabriek. Een rijksmonument. Vroeger is er ook Groffabriek geweest, maar daarvan resteert nu alleen nog een deel van de fundering.
Rondrit
De rondrit met de smalspoortrein, die start vanaf het perron bij het museumgebouw, leidt u langs de turfstrooiselfabriek, maar ook langs het andere rijksmonument op het museumterrein, de viersporige smalspoorremise uit 1910, de enige overgebleven in Nederland. Het tracé van de rondritbaan loopt door een prachtig natuurgebied, dat door zijn grote verscheidenheid aan flora aan fauna, met meer dan 70 soorten vogels, een bijzondere biotoop genoemd mag worden. Het gebied is onderdeel van Geopark de Hondsrug, dat sinds 2015 de status heeft van UNESCO Global Geopark.
Rondleiding
Door de geringe snelheid, zo kenmerkend voor dit smalspoor, heeft u voldoende tijd om van de omgeving en de treinreis te genieten. Maar de machinist zal ook regelmatig stoppen om uitleg te geven over het gebied, het museum en de objecten die langs het traject staan opgesteld. Bij voldoende tijd zal ook gestopt worden bij de locomotievenloods, het depot van het museum, maar voor locomotievenliefhebbers zeker een bezoekje waard.