Seite in Deutsch DEUTSCH

Smalspoor treinen in een natuurlijke omgeving

Het Smalspoormuseum in Erica is weer open ingaande zaterdag 6 juni.

Vooralsnog is het museum alleen op donderdag, zaterdag en zondag geopend en in de maand augustus ook op woensdag. Telkens van 10 uur tot 16.30 uur, behalve op zondag want dan opent het museum om 11 uur.  Bezoekers kunnen  individueel of als sociale eenheid (huisgenoten) in het museum worden ontvangen. En  als groep, maar daarbij het aan de groep is om omderling, waar nodig,  de 1,5 meter afstand in acht te nemen.

U kunt uw bezoek van te voren  aanmelden via het formulier op de website (Let op: voor bezoek aan de locomotievenparade in het laatste augustusweekend is aanmelden altijd nodig). Als u zich niet heeft aangemeld vult u bij binnenkomst in het museum een verklaring in dat u geen gezondheidsklachten heeft.  Omwille van besmettingsgevaar verzoeken wij u  zelf een pen mee te nemen. Met   ondertekening van  dat formulier geeft u aan dat u akkoord bent met ons coronaprotocol.  Bij de ingang staat ook de kassa, bij gezinnen of huisgroepen dient één van hen de kaarten te kopen.  Na het afrekenen is  handgel  beschikbaar.

Voor de verschillende museumzalen gelden maximale bezoekersaantallen. Zoals aangegeven bij de ingang van de desbetreffende ruimte.

Voor bezoekers geldt verder het volgende:

- Ga niet van huis bij gezondheidsklachten. Bezoekers zijn welkom als zij en hun huisgenoten tenminste 24 uur klachtenvrij zijn.
- Overal geldt:  Houd anderhalve meter afstand van bezoekers die niet behoren tot de eigen huishouding. Zowel buiten als binnen.
- Volg altijd de hygiënemaatregelen.
- De treinen rijden niet op vaste tijden. Evenwicht wordt gezocht in wachttijd en rijtuigbezetting.
- Ga niet  bij  iemand die niet tot uw huisgenoten behoort in een  afgeschermde treincabine zitten.
- Betaal zo veel mogelijk met pin  / contactloos.
- Houd u in de museumgebouwen aan de aangegeven looprichting.
- Bezoekers worden geadviseerd vooral ook buiten rond te gaan lopen en rond te kijken. Buiten is ruimte zat en er valt veel te zien. Hiervoor worden o.m. de spoortocht en plattegrond van het museumterrein verstrekt.
- De historische Remise is toegankelijk voor individuele bezoekers. De Fijnfabriek is gesloten.
- Volg altijd de hygiënemaatregelen.
- Volg altijd de aanwijzingen van medewerkers van het museum. Bezoekers die zich niet aan dit protocol of aan de aanwijzingen van medewerkers houden, worden verzocht hun bezoek te beëindigen.
- De kinderloc  rijdt niet, er kan dus geen machinistendiploma worden gehaald. Daarvoor in de plaats rijdt de nieuwe Schwingeltrein.

 

Verder adviseren wij nadrukkelijk om binnen mondkapjes te dragen.

Vanwege de recente coronamaatregelen (13 oktober) is ons horecagedeelte dicht, daarom is het misschien verstandig om zelf een flesje water mee te nemen.


 

Smalspoortreinen in de natuurlijke omgeving:

Beleef het mee via een rit per smalspoortrein. Vanuit ons museumgebouw met statische en dynamische smalspoor expositie, vertrekt u voor een tocht door een prachtig gebied, grotendeels over een origineel traject, vroeger gebruikt voor turftransport. 

Tijdens de rit wordt regelmatig gestopt en uitleg gegeven over het smalspoor en het voormalige hoogveen gebied, waar meer dan zeventig soorten vogels voorkomen en tegenwoordig ook weer veenmos groeit. Het gebied is onderdeel van Geopark de Hondsrug, dat sinds 2015 de status heeft van UNESCO Global Geopark.
Door de geringe snelheid, zo kenmerkend voor dit smalspoor, heeft u voldoende tijd om van de omgeving en de treinreis te genieten. Langs het traject staat smalspoor materieel opgesteld in diverse samenstellingen en toepassingen. 

De rit leidt u ook naar de turfstrooiselfabriek, met de daarbij behorende losinstallatie. Het is de enige, in originele staat behouden, turfstrooiselfabriek van ons land.

In de turfstrooiselfabriek, die voor bezoek geopend is, bevinden zich nog de originele productiemachines. Hier krijgt u een indruk van het vroegere productieproces van turfstrooisel.
Op het museumterrein staat ook de 4-sporige smalspoorremise gebouwd in 1910, die jaren dienst heeft gedaan als werkplaats voor het museum. Zowel de turfstrooiselfabriek als de remise zijn Rijksmonument.

Het museum, dat volledig op vrijwilligers draait, beschikt over een grote collectie smalspoorlocomotieven, wagens, werktuigen, foto's en ander materiaal.
De museumhal beschikt over een zelfbedieningsrestaurant.   Voor diverse  warme of koude dranken. En etenswaren zoals poffertjes, tosti, broodje bockworst of -gehaktbal en soep.  Zie de menukaart op de balie.