Seite in Deutsch DEUTSCH

Jaarlijkse Locomotievenparade.

Zaterdag 24-08-2019 t/m zondag 25-08-2019

Het Industrieel Smalspoor Museum in Erica heeft een collectie van wel 100 locomotieven op verschillende spoorbreedtes. Het museum heeft treinen voor de spoorbreedtes van 600, 700 en 900 mm. Een groot deel daarvan is geschikt om te rijden. Dit jaar is er een parade van de locomotieven met een spoorwijdte van 700 mm. Het zijn locomotieven die vroeger gebruikt zijn bij de vervening, in de staatsbossen, bij defensie en bij de steenfabrieken. Mobiel erfgoed dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de industriële ontwikkeling van ons land in de vorige eeuw.

Bij het voorbij rijden van deze locomotieven wordt informatie verstrekt over de achtergrond van elke locomotief: hoe oud is deze, waar is hij voor gebruikt en wat is de functie hiervan in het museum.
De presentatie van de parade is in handen van Serge Vinkenvleugel, presentator bij RTV Drenthe.
Veel rijdend materieel wordt immers nog steeds in het museum gebruikt.

De parades zijn zaterdag  en zondag om 11.30 uur en 14.30 uur. Tussendoor rijden er personentreinen om de bezoekers kennis te laten maken met dit unieke museum en het bijzondere veengebied met haar flora en fauna. De trein rijdt onder meer langs het natuurgebied, waar zelfs nog veenmos groeit, en langs de historische turfstrooiselfabriek en remise; beide rijksmonumenten. De laatste personentrein vertrekt steeds een uur vóór de parade. Tussen de parades door kunt u ook langs de locomotieven lopen en technische informatie over de locomotief krijgen van de vrijwilligers. Een bijzonder activiteit wat deze dagen zal plaatsvinden is de zgn.

Heel dit weekend gelden voor deze bijzondere activiteit de normale toegangsprijzen.

Industrieel Smalspoormuseum
Griendtsveenstraat 140
7887 TK Erica